Take Back Your Privacy daagt Tinder voor de rechter wegens privacyschendingen

Persberichten
16 december 2024

Take Back Your Privacy daagt Tinder voor de rechter wegens privacyschendingen, waaronder het meelezen met privégesprekken van gebruikers en het verdienen aan hun gevoelige datingdata

Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) is een procedure gestart bij de rechtbank Amsterdam tegen Tinder Ierland en de Amerikaanse Match Group, de bedrijven achter datingapp Tinder, voor jarenlange schendingen van de privacy- en consumentenrechten van hun gebruikers voor financieel gewin. TBYP wil dat Tinder hiermee stopt. Daarnaast eist TBYP een schadevergoeding voor de benadeelden. TBYP roept zoveel mogelijk Tindergebruikers op om zich gratis aan de sluiten bij de actie. TBYP startte eerder al een zaak tegen TikTok wegens schending van de privacy van Nederlandse kinderen.

Volgens TBYP heeft Tinder over de jaren veel meer gevoelige privé-informatie van zijn gebruikers verzameld dan nodig is, bijvoorbeeld door het constant tracken van hun locatie bij gebruik van de app. Hiermee maakt Tinder gedetailleerde profielen van alle gebruikers. Deze dataprofielen, inclusief gevoelige gegevens, zijn goud waard en Tinder profiteert hiervan, o.a. door data te delen met online advertentiebedrijven. Dat is volgens TBYP niet alleen een inbreuk op de Europese privacywetgeving (AVG, ook bekend als GDPR), maar ook onethisch, misleidend en zelfs gevaarlijk. “Wij hebben al geprobeerd hierover het gesprek aan te gaan, maar Tinder doet alsof zijn neus bloedt en ontkent alle aantijgingen. Daarom zien we geen andere optie dan deze praktijken via de rechtbank een halt toe te roepen”, zegt Friederike van der Jagt, voorzitter van Take Back Your Privacy.

Om een goede match te vinden: OKE. Om zomaar te delen met ‘derden’: NIET OKE

Van der Jagt legt het probleem uit: “Mensen zitten op Tinder om een goeie match te vinden. Daarom delen ze er gevoelige informatie. Bijvoorbeeld dat ze twijfelen over hun geaardheid. Of dat ze liever alleen met iemand van hun eigen geloof willen daten. Of dat ze alleen interesse hebben in casual contacten. Tinder deelt dergelijke gevoelige informatie met externe bedrijven en gebruikt deze info dus niet alleen om gebruikers te matchen. Dat gebeurt bovendien zonder dat de gebruiker dit weet, want de informatie die Tinder hierover aan gebruikers geeft is bewust vaag, ingewikkeld en moeilijk te vinden. Dat is niet alleen onethisch, maar ook ronduit gevaarlijk. Het vergroot immers de kans dat bij datalekken deze gevoelige informatie in verkeerde handen terechtkomt. Gezien de gevoelige aard van de informatie is dat een onacceptabel risico.”

Daarom is TBYP een rechtszaak gestart. TBYP heeft met de hulp van advocatenkantoor Scott+Scott een collectieve claim ingediend tegen Tinder Ierland en de Amerikaanse Match Group, de bedrijven achter Tinder. Tindergebruikers kunnen zich daarbij aansluiten en op die manier aanspraak maken op schadevergoeding.

Voor én met de benadeelden

Concreet klaagt TBYP Tinder aan op basis van de schending van de privacywetgeving, het Nederlandse consumentenrecht en de Telecommunicatiewet (cookie-wetgeving). Meer details daarover vind je hier.

TBYP wil kort gezegd dat Tinder:

  1. onmiddellijk stopt met het onrechtmatig handelen: Tinder moet zich net als iedereen aan de wet houden;

  2. alle onrechtmatig verkregen gegevens vernietigt;

  3. een schadevergoeding betaalt aan de Tindergebruikers omdat hun (ook gevoelige) data op een verkeerde manier bij externe partijen zijn beland.

Van der Jagt: “Online daten heeft al tot talloze liefdesrelaties geleid en wij hebben geen enkel probleem met de kernactiviteit van Tinder. Alleen kan Tinder die ook uitvoeren zonder de privacy van zijn gebruikers te schenden. Ook willen we meer bewustzijn creëren over wat er allemaal kan gebeuren met persoonlijke gegevens die mensen in goed vertrouwen delen op een online platform. We zien dit, net als onze TikTok-zaak, als een belangrijk signaal naar big tech: privacy is een grondrecht en organisaties zoals onze stichting staan klaar om dat te blijven verdedigen.”

De Tinder-actie werkt als volgt:

Alle mensen die in Nederland wonen en die tussen 25 mei 2018 en nu een Tinderaccount hebben of hebben gehad, kunnen zich aanmelden via deze website. Vanaf dan vertegenwoordigt TBYP hun belangen. Aanmelden is volledig gratis, volgens het ‘no win no fee’-principe’. "Dankzij de steun van een externe financier kunnen we deze rechtszaak voeren zonder enig financieel risico voor de Tindergebruikers die zich bij ons hebben aangemeld. Wijst de rechtbank een schadevergoeding toe, dan krijgen alle Tindergebruikers hun deel. Verliezen we de zaak, dan hoeven Tindergebruikers niets te betalen”, geeft Van der Jagt aan.

Aansluiten bij de claim kan hier. Hier is ook volgende informatie te vinden:

  • een antwoord op de meest gestelde vragen over deze claim (FAQ)

  • meer informatie over Stichting Take Back Your Privacy

  • alle informatie over de reeds lopende claim tegen TikTok

  • tips & tricks voor consumenten om hun eigen privacy beter te beschermen

Heb je vragen?

We informeren je graag! Voor vragen en interviewverzoeken kun je mailen naar info@stichtingtakebackyourprivacy.nl.